Tuesday, September 09, 2008

“BirGün okuruna yönelik polis şiddetinin sorumlusu AKP’nin cesaretlendirmesidir.”

Yeşiller: “BirGün okuruna yönelik polis şiddetinin sorumlusu AKP’nin cesaretlendirmesidir.”

8 Eylül 2008, İstanbul - Yeşiller Partisi bugün yaptığı basın açıklamasıyla Tutku Türkol adlı öğrencinin BirGün gazetesi okuduğu için polis şiddetine maruz kalmasını kınadı. Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Genç bir kadın, İstanbul Kadıköy’de BirGün gazetesi okuduğu için polis tarafından kaçırılıyor, karakola götürülüyor, şiddete maruz kalıyor, boğazı sıkılıyor, tehdit ediliyor ve yasal bir gözaltı işlemi de yapılmadan, yani geride bir kanıt bırakmadan bırakılıyor.
Hangi devirde, nerede yaşıyoruz?
Açıkça görülüyor ki, insanların okuduğu gazeteye ve düşüncelerine bakılarak devletin resmi güvenlik görevlileri tarafından böyle bir muameleye maruz bırakılmalarının asıl sorumlusu, polisleri diledikleri yerde diledikleri gibi davranmaları için cesaretlendiren AKP’nin polis devletidir. İşkencecileri cezalandırmayan aynı anlayıştır. Toplumsal olaylara 1 Mayıs gösterilerinden Sinop’taki nükleer karşıtı eylemlere kadar demokratik hakları çiğneyerek müdahale eden aynı anlayıştır. Kadına yönelik şiddeti ve tacizi görmezden gelen aynı anlayıştır.
Sokakta korkmadan dolaşmak, dilediğimiz gazeteyi taşımak, okuduğumuz gazete BirGün olduğu için, muhalif olduğumuz için ya da kadın olduğumuz için polis şiddetine maruz kalmak istemiyoruz. Sokaklarda polislerin güvenlik sağlamak için değil, halkın güvenliğine karşı tehdit oluşturarak dolaştıkları bir ülkede yaşamak da istemiyoruz.
Bu suçu işleyen polis memurları görevden alınmalı, ama bununla yetinilmemelidir. Soruşturma tamamlanana kadar, bu rezaletten sorumlu olan tüm polis yetkilileri Moda Karakolu’nun en üst amirinden İstanbul Emniyet Müdürü’ne kadar kızağa alınmalıdır. AKP, kendine ait bir polis devleti kurmadığını ancak her türlü polis şiddetinde en sert önlemleri alarak ispatlayabilir. Aksi takdirde polis şiddetini bir kez daha cesaratlendirmiş, işkencecileri cezasız bırakmak için koruma politikasını sürdürmüş olacaklardır.
Tutku Türkol’a ve bütün BirGün okurlarına geçmiş olsun diyoruz. Yeşiller Partisi olarak vercekleri mücadelede yanlarında olacağız.

Bilge Contepe
Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü

No comments: